Allitteration

Mod Stenen stemmer Sisyphus sin Skulder

Titlen på et digt af Vilhelm Bergsøe fra 1887.

Allitteration (også kaldet 'stavrim' eller 'bogstavrim') er lydlig lighed mellem ords eller betonede stavelser begyndelseslyd (hvad enten der er tale om en eller flere konsonanter eller vokalers lyd).

Der opleves en særlig samhørighed mellem ord, der begynder med samme lyd. Man kan sige, at allitterationer skaber et særligt 'flow' i et digt - især når man læser digtet højt - fordi de opleves som små rytmiske, ofte næsten melodiske, fraser.

Allitterationer er kendetegnet ved, at det er bogstavers lyde, der rimer - og er altså ikke kendetegnet ved lydlig lighed mellem stavelser (som såkaldte undefinedstavelsesrim er).

Eksempel 1:

Og dansede med Havets hvide Vover.

I dette vers er allitterationen 'hvide vover' (begge ords begyndelsesbogstaver lyder ens, dvs. i dette tilfælde sige som bogstavet 'v', da 'h' i ordet 'hvide' er stumt).

At sidste stavelse i ordet 'havets' også begynder med lyden 'v' medvirker til forstærkning af den efterfølgende allitteration.

Det er altså ikke altid, at det er ords første bogstaver, der skal være enslydende, for at ord kan opleves som bogstavrim. Fx vil følgende verslinje også kunne opleves som indeholdende ord, der bogstavrimer på lyden af bogstavet 'v': Svulmende møllevands-voldsom (fra H.C. Andersens digt undefinedFlodleiet ligger udtørret, 1863).

Eksempel 2:

Nu drage Skyggerne skumle på Flugt
Dagen oprinder, den klare
Stjernerne blege det Blus nu har slukt,
tyst gennem Mørket de bare.

I denne strofe fra C. J. Brandts salme Gud, du som lyset og dagen oplod (1874) er de to vigtigste allitterationer (bogstavrim) Skyggerne skumle (sk-sk) i første linje og blege det Blus (bl-bl) i tredje strofe.

Man kan også argumentere for, at s-lyden i første og sidste ord i tredje linje er et bogstavrim - og i øvrigt også, at 'u'-lydene i ordene 'skumle', 'flugt', 'blus', 'nu', og 'slukt' udgør den slags bogstavrim, man kalder undefinedassonans.

De bogstavrim, hvor der er lydlig overensstemmelse mellem konsonanter i ords begyndelse eller begyndelse af ords trykstærke stavelser, kaldes konsonantrim.

Eksempel 3:

Det klukked i Kilden
som Klokker, der klang
og skjult under Skræpper
sad fugle og sang.

I denne første strofe fra digtet Landskab af Harald H. Lund fra digtsamlingen Blomsternes Provins (1923) er der konsonantrim i alle fire vers (mine fremhævninger).

Når rimet er kendetegnet ved lydlig lighed mellem ords begyndelsesvokaler, benævnes det vokalrim.

Når rimet er kendetegnet ved lydlig lighed mellem vokaler inde i ord kaldes det som nævnt assonans.

Nogen betegner også assonans som en slags vokalrim.

Eksempel 4:

I tredje vers i visen "Sensommervise" af Kirsten og Finn Jørgensen er der ingen tvivl om, at der bruges allitteration i de to første verslinjer. De lyder nemlig sådan her:

Duft af brænderøg blandt brunlige bregner,
blåsorte bær.

Opgave:

Kan du finde allitterationer i denne strofe fra Georg Brandes' digt Morgen Paa Langelinie fra digtsamlingen Ungdomsdigte (1902)?:

Se og med svagere Slag sig nu Vingerne sænke;
under den sejrende Sols Straaler de nøle;
Bølgerne bruse nu ikke mer imod Stranden; de stænke
Skummet mod Stenene kun, og en mildere Vind
nu kan jeg føle saa kælende køle min Kind.

Til toppen

Glossary

Allitteration

Bogstavrim, der er kendetegnet ved, at begyndelsesbogstaver, der er eller lyder ens, gentages i flere ord. Et eksempel: Jeg går da tit en tur og tænker mig tom. (Verslinje i sangen Lad det staa af Mikael Simpson fra cd'en Noget laant, noget blaat, 2011).

Assonans

Assonans er en slags bogstavrim, der er kendetegnet ved gentagelse af enslydende, trykstærke vokaler i flere ord i samme sætning/verslinje, fx de enslydende a-lyde i sætningen 'alle dage valgte han haven'. Assonans er således ikke stavelsesrim, som er den mest anvendte rimtype, oftest som enderim, fx dage/bage, have/lave, sale/dale.
Hvis enslydende vokaler forekommer som begyndelsesbogstav i flere ord i samme sætning/verslinje, kan man vælge at kalde denne type rim for vokalrim, fx den enslydende æ-lyd i begyndelsen af flere ord i følgende sætning: 'Ester elsker æbler - og Ebbe'.

Pixidansk.dk | ISBN 978-87-998642-4-9 | © Forfatter og ansvarshavende: Jørn Ingemann Knudsen 2024 | Kontakt