Begrebet 'rim' kan i bredeste forstand defineres som lydlig overensstemmelse mellem bogstaver eller stavelser i to eller flere ord. Der tales almindeligvis om tre hovedkategorier af rim, nemlig:
Stavelsesrim, dvs. lydlig lighed fra og med sidste betonede vokal i to eller flere ord, fx hænge/penge, hjerte/smerte (den betonede vokal i de her nævnte rim er fremhævet med fed skrift). Stavelsesrim forekommer oftest som enderim, men kan også anvendes som indrim.
Allitteration, også kaldet bogstavrim eller stavrim, dvs. lydlig lighed mellem ords begyndelseslyd. De bogstavrim, hvor der er lydlig overensstemmelse mellem konsonanter i ords begyndelse, kaldes konsonantrim (fx 'livet længe leve').
Hvis en enslydende vokal forekommer som betonet begyndelsesbogstav i flere ord i samme sætning/verslinje, kan man vælge at kalde denne type rim for vokalrim, fx den enslydende æ-lyd i begyndelsen af flere ord i følgende sætning: 'Ester elsker æbler - og Ebbe'.Assonans (også kaldet halvrim), dvs. lydlig lighed mellem betonede vokaler i flere ord i samme sætning/verslinje, som fx de enslydende a-lyde i sætningen 'alle dage valgte han haven'. (Nogle fagfolk bruger også betegnelsen 'vokalrim' om assonans).
Hvor assonansen kommer til udtryk i forekomsten af ord som dage/have og gale/plade (gentaget a-lyd) i samme sætning/verslinje, vil der være tale om stavelsesrim, hvis der fx ende- eller indrimes på ord som dage/bage, have/lave, gale/dale eller plade/flade.
Glossary
- Assonans
Assonans er en slags bogstavrim, der er kendetegnet ved gentagelse af enslydende, trykstærke vokaler i flere ord i samme sætning/verslinje, fx de enslydende a-lyde i sætningen 'alle dage valgte han haven'. Assonans er således ikke stavelsesrim, som er den mest anvendte rimtype, oftest som enderim, fx dage/bage, have/lave, sale/dale.
Hvis enslydende vokaler forekommer som begyndelsesbogstav i flere ord i samme sætning/verslinje, kan man vælge at kalde denne type rim for vokalrim, fx den enslydende æ-lyd i begyndelsen af flere ord i følgende sætning: 'Ester elsker æbler - og Ebbe'.