Remediering

Remediering betyder at genbruge eller overføre elementer fra et medie til et andet. Man kan fx remediere mellem litteratur og film, således at en roman overføres til filmmediet, altså at den litterære fortælling, som en roman jo er, bliver til en filmisk fortælling.

Man kan også remediere mellem alle mulige andre medier, fx kan man genfortælle et eventyr som en sang, man kan 'oversætte' en roman eller novelle til en tegneserie eller tegnefilm eller en tv-serie, en tegneserie kan remedieres til en film (hvilket har været tilfældet med mange superheltetegneserie), en film kan omskrives til en roman osv.

I 2018 var det bl.a. populært at gøre romaner og film til teaterstykker. Således bød de store københavnske teatre på remedieringer af litterære klassikere som "Kongens fald" (af Johannes V. Jensen), "Pelle Erobreren" (af Martin Andersen Nexø), "Orlando" (af Virginia Woolf), "Misery" (af Stephen King), "Babettes gæstebud" (af Karen Blixen) og "Emil fra Lønneberg" (af Astrid Lindgren).

Og ikke mindre end tre remedieringer af Lars von Trier-film med tv-serien "Riget" på Det Kongelige Teater i foråret, samt "Direktøren for det hele" på Odense Teater og "Dancer in the Dark" på Aarhus Teater i efteråret 2018.

Et mindre almindeligt eksempel på remediering er bandet Flush' remediering af deres sangtekster fra pladerne På tinden (2014), Min erindring (2015), FUWA (2017) og Spira (2016) til en digtsamling med titlen Rosenkammer (2018).

Den mest almindelige form for remediering sker fra skønlitterære skriftlige tekster (især romaner) til film.

Til toppen

Pixidansk.dk | ISBN 978-87-998642-4-9 | © Forfatter og ansvarshavende: Jørn Ingemann Knudsen 2024 | Kontakt