Eksempel på faktualisering

I nedenstående digt bruges et typisk faktualiserings-kneb, nemlig dels en dominerende anvendelse af informationsudtrykkende sproghandlinger (undefinedlæs om sproghandlinger) og dels henvisning til faktisk eksisterende steder.

Når der i en tekst anvendes informationsudtrykkende handlinger, så ledes modtageren umiddelbart til at tro, at det fortalte handler om noget virkeligt. Det samme gælder, når der i en tekst anvendes navne på autentiske personer, steder eller begivenheder. Eller sagt med andre ord: Informationsudtrykkende sproghandlinger og ord i en tekst, der henviser til noget faktisk eksisterende, får i første omgang modtageren til at læse teksten med 'faktabriller' på.

Men forhåbentlig går det op for modtageren, at i hvert fald nedenstående tekst ikke er en tekst, der tilhører informationsgenren som fx leksikon- eller nyhedsartikler gør, men at det er en opdigtet tekst i form af et prosadigt: 

Elefant

Når en elefant bliver forladt af sin elskede, graver den sig ned i jorden, indtil kun det yderste stykke af snablen er synligt. I ét bestemt område af Tanzania, hvor elefanthunnerne er usædvanligt smukke, finder man særligt mange elefanter med knuste hjerter. Her synes snabler at vokse op af savannen.

Et prosadigt af Carsten René Nielsen (f. 1966) fra digtsamlingen Cirkler, 1998.

Pixidansk.dk | ISBN 978-87-998642-4-9 | © Forfatter og ansvarshavende: Jørn Ingemann Knudsen 2024 | Kontakt