Graduerede forhold

Også kaldet graduelle forhold. At noget er gradueret eller graduelt betyder, at det ændrer sig gradvist eller trinvist.

I forbindelse med billedkunst tales om forskellige typer af såkaldte gradueringer, som kan være med til at skabe dybdevirkning i et billede:

  • Graduerede størrelsesforhold, dvs. at genstande bliver gradvist mindre, jo dybere de skal forestille at befinde sig i billedrummet. Den graduerede størrelsesforskel giver særligt tydeligt oplevelsen af dybde i rummet, når det er samme slags objekter, der bliver mindre og mindre. Dette er den vigtigste graduerings-type.
  • Graduerede farver, dvs. at farver fx bliver svagere og svagere, jo dybere de farvede genstande eller flader skal forestille at befinde sig i billedrummet.
  • Gradueret belysning, dvs. at lyset fx aftager gradvist i styrke i billedets dybde.
  • Gradueret skarphed, dvs. at undefinedfokuseringen ændrer sig, således at billedelementer, der skal forstille at befinde sig dybere i rummet ser ud til at blive gradvist mindre tydelige, mere 'tågede'.

Se eksempler på graduering som dybdeskabende virkemiddel i disse billeder:

Eksempel på et centralperspektivisk billede, hvor forsvindingspunktet ligger nogenlunde i den bemærkelsesværdigt lave horisontlinjens midte. Læg også mærke til gradueringen af størrelsesforhold, som forstærker oplevelsen af dybde i billedet. Maleriet har titlen Betande får (Græssende får) og er malet af den svenske kunstner Henrik Mauritz Hoze (1894-1961). Olie på lærred. 48 x 63 cm. Klik på billedet for at se større udgave.
Et eksempel på brug af graduering som virkemiddel i maleriet Birds on road (Fugle på vejen) fra 2014 af Maria Bojsen (f. 1981). 60 x 100 cm. Klik på billedet for at se større udgave.
Et eksempel på graduering af størrelsesforhold, der forstærker oplevelsen af dybde i billedet. Maleriet med titlen Høstlandskab med korntravere - motiv fra Bornholm er fra 1938 og malet af Mogens Hertz (1909-1999). Olie på lærred. 72 x 89 cm. Klik på billedet for at se større udgave.
Eksempel på brug af graduering, der medvirker til forstærket oplevelse af dybde i billedet. Maleriet med titlen Parti fra Gardasøen ved Riva er fra 1881 og malet af Peter Kornbeck (1837-1894). Olie på lærred. 36 x 55 cm. Klik på billedet for at se større udgave.

Til toppen

Pixidansk.dk | ISBN 978-87-998642-4-9 | © Forfatter og ansvarshavende: Jørn Ingemann Knudsen 2024 | Kontakt