Centralperspektiv

Centralperspektiv er et dybdeskabende virkemiddel i et billede. Oplevelsen af dybde fremkommer, fordi vigtige synlige eller usynlige linjer skærer hinanden i et bestemt - centralt - punkt 'inde i' billedets baggrund.

Det punkt, hvor linjer skærer hinanden, kaldes forsvindingspunkt. Et forsvindingspunkt er altså det sted i billedfladen, hvor linjerne så at sige forsvinder og bliver til et punkt.

I et centralperspektivisk billede befinder forsvindingspunktet sig centralt, dvs. i eller nær billedfladens lodrette midterakse.

Et forsvindingspunkt kan imidlertid også befinde sig andre steder, fx i yderkanten af eller helt udenfor billedfladen. Hvis reklamedesigneren eller malerkunstneren vælger at rykke forsvindingspunktet væk fra midten, kan kompositionen opleves som dynamisk (se undefineddynamisk bevægelse), fordi balancen forrykkes. Måske skabes endda ubalance i billedet.

Der kan desuden være flere forsvindingspunkter i samme billede.

Se undefinedsimultanperspektiv og undefinedværdiperspektiv.

Se disse eksempler på brug af centralperspektiv og forsvindingspunkt:

Eksempel på et centralperspektivisk billede, hvor forsvindingspunktet ligger nogenlunde i horisontlinjens midte. Billedet er et byprospekt fra 1700-tallet med den franske titel Vue de l'interieur cour de la maison des orphelins a halle en saxe. Koloreret kobberstik. 31 x 40 cm. Klik på billedet for at se større udgave.
Et eksempel på brug af graduering som virkemiddel i maleriet Birds on road (Fugle på vejen) fra 2014 af Maria Bojsen (f. 1981). 60 x 100 cm. Klik på billedet for at se større udgave.
Eksempel på centralperspektivisk billede. Maleriets motiv er et interiør fra kirke med katolsk gudstjeneste af ubekendt kunstner. Olie på lærred. 128 x 96 cm. Klik på billedet for at se større udgave.

Til toppen

Pixidansk.dk | ISBN 978-87-998642-4-9 | © Forfatter og ansvarshavende: Jørn Ingemann Knudsen 2024 | Kontakt