Fortællesituation

Med begrebet fortællesituation hentydes til to særlige fortællemæssige forhold, der karakteriserer en opdigtet fortælling:

  1. Fokalisering, eller fortællingens vidensposition, dvs. svar på spørgsmålet: Hvorfra ses handlingen?, eller: Hvor meget ved fortælleren i forhold til fortællingens person(er)?
  2. Narration, eller fortællingens stemme (ofte bare kaldt 'fortælleren'), dvs. svar på spørgsmålet: Hvem er det, der fortæller?

Den franske litteraturkritiker Gérard Genette (f. 1930) har opstillet følgende overblikstabel over forskellige mulige fortællesituationer (fortællescenarier):

Narration (fortællerstemme)Fokaliseringstype (fortællers vidensniveau)
Autorial (nulfokalisering/alvidende synsvinkel)Aktorial (indre fokalisering/indre synsvinkel)Neutral (ydre fokalisering/ydre synsvinkel)
HeterodiegetiskEn fortæller, der befinder sig uden for det fortalte univers og altså ikke er en del af handlingen, og som ved mere end karaktererneEn fortæller, der befinder sig uden for det fortalte univers og altså ikke er en del af handlingen, og som ved det samme som karaktererneEn fortæller, der befinder sig uden for det fortalte univers og altså ikke er en del af handlingen, og som ved mindre end karaktererne
HomodiegetiskEn fortæller, der selv er en del af fortælleuniverset og altså indgår som karakter i handlingen, og som ved mere end de andre karaktererEn fortæller, der selv er en del af fortælleuniverset og altså indgår som karakter i handlingen, og som ved det samme som de andre karaktererEn fortæller, der selv er en del af fortælleuniverset og altså indgår som karakter i handlingen, og som ved mindre end de andre karakterer
Autodiegetisk (som er en underkategori til den homodiegetiske)En fortæller, der selv er hovedperson i handlingen, og som ved mere end de andre karaktererEn fortæller, der selv er hovedperson i handlingen, og som ved det samme som de andre karaktererEn fortæller, der selv er hovedperson i handlingen, og som ved mindre end de andre karakterer

Til toppen

Pixidansk.dk | ISBN 978-87-998642-4-9 | © Forfatter og ansvarshavende: Jørn Ingemann Knudsen 2024 | Kontakt